Ciastko
Rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję.
Ciastka wytwarzane są z różnych rodzajów ciasta (francuskiego, drożdżowego, kruchego i innych) oraz rozmaitych dodatków, którymi mogą być np. kremy, lukry, owoce, galaretka czy bita śmietana.
Historyk Yasuko Nakamachi przekopała się przez setki dokumentów w japońskich i chińskich bibliotekach. Jeździła zarówno po świątyniach, jak i po cukierniach. Wreszcie udało jej się odkryć tajemnicę ciasteczek, które świat uznał za chińskie.
Pierwsze ciasteczka z wróżbą Japończycy piekli już w XIX wieku w okolicach Kioto. Do środka smakołyku wkładali jednak sezamki i ryż, a nie jak obecnie masło i cukier. Do tego dołączali malutką kartkę z przepowiednią.
Ciasteczka przypłynęły na zachód wraz z pierwszymi emigrantami z Japonii. Smakołyki bardzo posmakowały Chińczykom. Dlatego zaczęli podrabiać je na skalę przemysłową.
I tak świat uwierzył w wielką mistyfikację, że ciasteczka, które przepowiadają przyszłość, są chińskim wynalazkiem.
Bourbon
Rodzaj ciastka popularny w Wielkiej Brytanii, w postaci dwóch podłużnych prostokątnych czekoladowych herbatników przełożonych warstwą kremu czekoladowego. Ciastka zwykle ozdobione są wytłoczonym napisem Bourbon oraz dziesięcioma dziurkami.
Pierwsze ciastka tego typu, początkowo noszące nazwę Creola, wyprodukowane zostały w 1910 roku przez przedsiębiorstwo Peek Freans z siedzibą w londyńskiej dzielnicy Bermondsey.