Ciasteczka

Ciastko 

Rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję.

Ciastka wytwarzane są z różnych rodzajów ciasta (francuskiegodrożdżowegokruchego i innych) oraz rozmaitych dodatków, którymi mogą być np. kremy, lukryowocegalaretka czy bita śmietana.

Prawdziwa historia chińskich ciasteczek

 

Wreszcie wiadomo, kto wymyślił słynne ciasteczka z wróżbą. Z badań historyków wynika, że słodycze wcale nie są chińskie. Pierwsze wypieczono w małej piekarni koło japońskiego Kioto.

Historyk Yasuko Nakamachi przekopała się przez setki dokumentów w japońskich i chińskich bibliotekach. Jeździła zarówno po świątyniach, jak i po cukierniach. Wreszcie udało jej się odkryć tajemnicę ciasteczek, które świat uznał za chińskie.

 

Pierwsze ciasteczka z wróżbą Japończycy piekli już w XIX wieku w okolicach Kioto. Do środka smakołyku wkładali jednak sezamki i ryż, a nie jak obecnie masło i cukier. Do tego dołączali malutką kartkę z przepowiednią.

Ciasteczka przypłynęły na zachód wraz z pierwszymi emigrantami z Japonii. Smakołyki bardzo posmakowały Chińczykom. Dlatego zaczęli podrabiać je na skalę przemysłową.

I tak świat uwierzył w wielką mistyfikację, że ciasteczka, które przepowiadają przyszłość, są chińskim wynalazkiem.

Bourbon 

Rodzaj ciastka popularny w Wielkiej Brytanii, w postaci dwóch podłużnych prostokątnych czekoladowych herbatników przełożonych warstwą kremu czekoladowego. Ciastka zwykle ozdobione są wytłoczonym napisem Bourbon oraz dziesięcioma dziurkami.

Pierwsze ciastka tego typu, początkowo noszące nazwę Creola, wyprodukowane zostały w 1910 roku przez przedsiębiorstwo Peek Freans z siedzibą w londyńskiej dzielnicy Bermondsey.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl