Korzenne ciasteczka na choinkę
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 100 gram
mąka - 1,75 szklanka
cukier puder - 0,6 szklanka
miód - 100 gram
żółtko - 2 sztuka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
imbir i kardamon - 0,5 łyżeczka
cukier puder - 1 szklanka
białko - 1 sztuka
barwniki spożywcze - 1 opakowanie
Krok 1
Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
Krok 2
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C
Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.